puzzelorg

Puzzel.org

Deze keer een blog over een tool die ik graag met jullie deel. Vandaag weer eens gebruikt tijdens mijn vervangingsdag in groep 7, en de groep was super enthousiast.

Het gaat om de tool puzzel.org. Dat is een tool waar je, zonder ingelogd te zijn, heel veel verschillende puzzels mee kan maken.
Het werkt ontzettend eenvoudig. Je gaat naar de site en klikt de puzzel aan die je wil maken. Dan vul je de woorden en betekenissen in, of woorden en synoniemen, of een afbeelding waarmee je een legpuzzel maakt. Er zijn heel veel mogelijkheden.
Ik gebruik het bijvoorbeeld om begrippen van aardrijkskunde of geschiedenis mee te laten oefenen, of woordenschat van taal. Dat laatste heb ik ook vandaag in groep 7 gedaan. Ze moesten nu zelf de puzzel maken met de woorden van de les. Toen ze klaar waren konden ze de puzzel online spelen, en eventueel als pdf downloaden. Printen kan vanaf onze chromebooks niet, dus ze moesten hem uploaden in hun drive en met mij delen. Ze wilden hem graag als printje “voor papa en mama”, dus ik heb veel puzzels geprint.
Zonder dat ze er erg in hadden hebben ze de woorden van deze les meerdere keren voorbij zien komen en zo goed geoefend.
Wat mij betreft een echte aanrader!

Voorbeeld kruiswoordpuzzel