Wie ben ik

Liesbeth Mol of Juf Lies

Ik ben Liesbeth Mol, dus niet Lies. Die naam is gekomen door een artikel over mij en mijn klas dat in het NRC verscheen. Daarin werd geschreven over juf Lies en dat was de aanleiding voor de naam van deze site én mijn eigen bedrijf.


Mijn school

Mijn school is de Meent in Waalre. Een Nutsschool met ruim 400 leerlingen, 16 groepen en zo’n 25 leerkrachten. Veel parttimers dus, en daar ben ik er een van.
Ik werk daar vanaf 2001 en aangezien ik dit jaar 56 ben geworden, snap je dat ik daar niet mijn hele werkzame leven heb doorgebracht.

In het lab...

Na mijn vwo-diploma ben ik gaan studeren aan de Laboratoriumopleiding in Amsterdam. Zoölogie en dan in het bijzonder de ecologische richting. Geen vreemde keuze met allemaal analisten en biologen in mijn familie. Een heerlijke studie waar ik me volledig heb kunnen overgeven aan mijn interesse voor alles wat klein is en kruipt (insecten dus).
Na deze opleiding ben ik gaan werken als laboratoriumassistente aan het LU in Maastricht, afdeling immunologie. Ik heb daar twee jaar nier- en harttransplantaties uitgevoerd bij ratten. Technisch interessant werk, maar het werd wat eentonig en ik kreeg ook last van mijn geweten (elke dag twee dode ratten…).

De volgende stap werd het Strabrechtcollege in Geldrop waar ik 8 jaar heb gewerkt als Technisch Onderwijsassistente. Voor een praktisch mens als ik een heerlijke baan. Proefjes uitproberen, ontwikkelen en demonstreren aan leerlingen en hen begeleiden bij het uitvoeren van practica. Een baan waarbij het niet erg was dat ik inmiddels twee opgroeiende kinderen had. Werk van half 9 tot 5, daarna tijd en aandacht voor het gezin.
Ik gebruik de ervaringen van toen trouwens nog steeds bij het bedenken en ontwikkelen van materiaal voor proefjes in groep 8.

 

In het onderwijs...

Toen werd het tijd om echt het onderwijs in te duiken: eerst de verkorte pabo in Breda en daarna kon ik direct aan de slag op de Meent. Begonnen in groep 5/6, maar na twee jaar werd me gevraagd de overstap te maken naar groep 7/8. In eerste instantie vond ik dat doodeng, maar al snel wilde ik er niet meer weg. Wat mij betreft toch echt de leukste leeftijd op de basisschool.
Uiteindelijk heb ik groep 8 zo’n 13 jaar gedaan. Toen begon het weer te kriebelen en ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Al eerder was ik als zzp-er aan de slag gegaan bij FutureNL, een stichting die gratis lesmateriaal aanbiedt op het gebied van digitale geletterdheid. Ik maak daar inmiddels al weer 3 jaar met heel veel plezier lessen voor de midden- en bovenbouw.
Ook op school heb ik de kans gekregen het roer om te gooien. Sinds het schooljaar 2021-2022 mag ik mijzelf vakleerkracht innovatief onderwijs noemen. 2 Dagen in de week houd ik me bezig met lessen rondom digitale geletterdheid en alle andere zaken die bij innovatief onderwijs om de hoek komen kijken. Daarover valt meer te lezen in de komende blogs.

Als ik, naast die ontzettend leuke baan en alles wat daarbij komt kijken, ook nog tijd over heb, vind ik het leuk om bezig te zijn met:

  • Bakken; bijna elk weekend staat er wel iets in de oven. Gelukkig heb ik goede afnemers…
  • Knutselen/fröbelen; geef mij iets om te maken en ik ben helemaal in mijn element. Haken bijvoorbeeld, zo leuk om cadeautjes te maken die helemaal passen bij de ontvanger!
  • Sinds kort zijn wij de trotse bezitters van een Ford Transit. Deze gaan we ombouwen tot een camper. Daar zal veel vrije tijd in gaan zitten.

Groetjes, Liesbeth Mol